E-sigaret batterij

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Het is essentieel om de juiste batterij in je vape te hebben. Er zijn veel verschillende soorten en maten batterijen. Om je wegwijs te maken in dit accu woud hebben we alle informatie over batterijen op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat jij altijd de juiste batterij hebt en daarmee veilig en lang kunt vapen.

E-sigaret batterijen zijn meestal in het formaat 18650, 20700, 21700 of 26650. Deze batterijen zijn een stuk groter dan een gewone aa batterij en hebben ook een grotere capaciteit en hoger voltage. Dit is nodig om de vape van voldoende stroom te kunnen voorzien. De juiste batterij in een vape is belangrijk omdat de batterijen te warm kunnen worden wanneer er teveel stroom uit getrokken wordt. Batterijen kunnen dan heet worden en in sommige gevallen zelfs ontploffen.

De beste batterij voor vapen

De meest voorkomende batterijen bij vapers zijn de 18650 batterijen. Dit type batterij is goed verkrijgbaar en redelijk universeel. De 18650 batterijen zijn ook doordat deze zo veel voorkomen vaak de betere batterijen. Grotere batterijen hebben de potentie om een hogere capaciteit te hebben dankzij het grotere volume maar tot op heden is dat nog niet het geval. Dit komt omdat de markt voor 18650 batterijen veel groter is waardoor er meer onderzoek gedaan kan worden naar het optimaliseren van dit type batterij.

  1. De meest gebruikte batterij voor vapen is de Sony VTC5A. Dit zijn de veiligste batterijen die op dit moment beschikbaar zijn. De batterijen hebben een grote capaciteit een ampere limiet van 25. De mod is zowel geschikt voor regulated mods alswel voor unregulated mods. De batterij wordt vooral gebruikt voor direct lung dampers die sub ohm roken en dus een sterkere batterij nodig hebben.
  2. Ook de Samsung 20s is een populaire batterij. Deze batterij is dankzij zijn 30amp limiet een prettige batterij om in unregulated mods te gebruiken met een lagere weerstand.
  3. De Sony VTC6 is de meest gebruikte batterij bij MTL vapers die above ohm dampen. De batterijen hebben een iets grotere capaciteit, namelijk 3000 mAh. De batterijen zijn ideaal voor dampen op een lager wattage. Voor hogere wattages zijn de batterijen minder goed te gebruiken omdat ze een wat lage amp limiet hebben. Wil je met deze batterijen op een hoger wattage dampen? Zorg er dan voor dat je een mod hebt waar er twee in kunnen.

Soorten batterijen voor vapen

Verschillende mods gebruiken verschillende batterijen. Het grootste verschil zit hm in of een batterij wel of niet uitneembaar is. Wanneer de mod een uitneembare batterij heeft is het raadzaam om deze altijd in een aparte batterijlader te laden en geen gebruik te maken van de laadfunctie van de mod. Hoewel de mod waarschijnlijk prima een flink aantal keer de batterij kan laden is het beter voor de batterij en voor de mod om deze gewoon in een losse lader te doen. De usb ingang van het apparaat is namelijk eigenlijk niet gemaakt om accu’s te laden. Zeker niet accu’s van hoge capaciteit.

Interne batterijen komen vooral voor bij goedkopere (instap) vape apparaten. De interne batterij heeft vaak een lagere capaciteit en kan alleen met de usb opgeladen worden. Wanneer de batterij op is kan deze over het algemeen niet vervangen worden maar zal het hele apparaat vernieuwd moeten worden.

De meest voorkomende formaten in vape batterijen

18650, 20700, 21700 of 26650 zijn de meest voorkomende formaten van batterijen. Het verschil in de getallen zit hm in het fysieke formaat van de batterij. 18650 is de kleinste van het stel maar toch al een flink stuk groter dan een normale AA batterij. Het is tevens het meest voorkomende formaat.

Hoe lang gaan batterijen in een vape mee.

De batterijen van een vape zouden minimaal 1 jaar goed moeten blijven. Het gebruik, onderhoud en laadmethode spelen echter wel een belangrijke rol in de levensduur van een batterij.

Hoe vaak moet een batterij opgeladen worden

Afhankelijk van het gebruik kun je er vanuit gaan dat je minimaal 1 dag met je vape kunt doen. Batterijen van MTL vapers gaan over het algemeen 2/3x zo lang mee dan batterijen van DL dampers. Dit komt om de simpele reden dat een direct lung hijs op een hoger wattage plaats vind dan een MTL hijs. MTL rokers roken meestal zo rond de 80-150w waar mtl rokers vaak niet boven de 25w uitkomen. Je kunt je dus voorstellen dat de batterij daar minder leeg van raakt. Een MTL setup met twee 18650 batterijen van 3000mAh gaat ongeveer 2/3 dagen mee. een DL setup met 1 batterij zo’n 4-8 uur. Het zou dus kunnen dat je een reserve batterij mee moet nemen als je rookt met een dergelijke setup. Bij een MTL vape heb je daar meestal geen last van.

Hoe zorg je er voor dat batterijen zo lang mogelijk meegaan?

De levensduur van je batterijen wordt sterk vergroot wanneer je de batterijen op een laag amperage in een aparte lader oplaad. Deze laders zijn aan de prijs (zo rond de 40-60 euro) maar zijn een stuk veiliger. Ook hoef je je mod niet te gebruiken voor het opladen van de batterijen. Veel mods kunnen er niet tegen om regelmatig batterijen op te laden en zullen daar door stuk gaan. Zowel de levensduur van je accu’s alswel de levensduur van je mod zal dus vergroot worden door een externe lader aan te schaffen. Een tip voor het aanschaffen van een externe lader: Koop er een waar verschillende formaten batterijen in gaan zodat je batterijen van een eventuele volgende mod er ook in passen.