mag je een vape meenemen in het vliegtuig?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gefeliciteerd! het is je gelukt om te stoppen met roken en om dat te vieren ga je met je vape op reis. Al inpakkende vraag je je af, mag ik mijn vape eigenlijk meenemen in het vliegtuig? Het is toegestaan om je vape mee te nemen in het vliegtuig maar er zijn enkele regels om rekening mee te houden. Een vape mag alleen mee in het vliegtuig wanneer je de batterijen in een appart doosje hebt zitten. De batterijen moeten in een appart doosje omdat batterijen die nog in de mod zitten brandgevaarlijker zijn. Zorg er altijd voor dat je een doosje neemt dat geschikt is voor je type batterij. Voor veel standaard batterijen zijn doosjes gemaakt waar ze precies in passen. Dit geld uiteraard alleen voor mods waar de batterij verwisselbaar is. Ook is het belangrijk dat je je vape en de tank los in een afgesloten zak doet. Hierover later meer.

Vape meenemen in de handbagage.

Het is geen probleem om je vape mee te nemen in de handbagage, uiteraard is het ten strengste verboden om dit te doen omdat je dan stiekem in het vliegtuig even een hijs kunt nemen. Het vliegtuig zit vol met rookmelders, de pakkans is dus hoog en de consequenties zijn het risico niet waard. Heb je je vape in de handbagage, probeer dan altijd het tankje met de luchttoevoer naar boven te houden zodat de cabinedruk er geen invloed op heeft. Ook het opladen van een elektrische sigaret in het vliegtuig is niet toegestaan. De batterij kan namelijk warm worden, dit in combinatie met de cabinedruk zorgt wederom voor een verhoogde kans op brand.

Vape in het ruim

Neem je je vape mee in de koffer dan is het verstandig om tankjes helemaal uit elkaar te schroeven. Ik neem mijn tankjes vaak mee in het doosje waarin ik ze kocht, zo zitten ze goed beschermt en kun je ook nog wat reserve onderdelen voor je tankjes meenemen in de doosjes. De gemiddelde vliegveld medewerker gaat niet al te best met koffers om dus denk ook na of je vape nog heel blijft nadat je koffer een flinke optater gehad heeft. Doe je tankjes bijvoorbeeld tussen je kleding zodat je zeker weet dat je op je vakantiebestemming niet op zoek hoeft naar een nieuw glaasje voor je tank.

Vapen op het vliegveld

Er zijn verschillende vliegvelden waar vapen toegestaan is, Schiphol is hier echter niet een van. Schiphol heeft een vrij streng no vape policy omdat het vliegveld bang is dat de apparaten storing in de luchtverkeerstorens kunnen veroorzaken. Ook is niet te controleren wat er precies gerookt wordt. Om deze reden heeft Schiphol er voor gekozen om vapes helemaal te verbieden. Mogelijk worden de regels nog aangepast op het moment dat er meer onderzoek naar elektrisch roken gedaan is of wanneer elektrisch roken meer ingeburgerd raakt.

E-liquid in het vliegtuig

Flesjes liquid mogen ook gewoon mee in het vliegtuig. De regels voor het meenemen van flesjes e-liquid zijn gelijk aan alle andere vloeistoffen. Flesjes mogen niet meer dan 100ml bevatten, moeten in een afgeslote zak zitten en de totale hoeveelheid vloeistoffen mag niet meer dan 1 liter zijn. In de handbagage mag uiteraard wel meer meegenomen worden. Het voornaamste om op te letten bij e-liquid is de stevigheid van de fles. Heb jij een liter e-liquid mee in een grote fles en knapt deze tijdens de vlucht? Dan heb je een fors probleem en zul je al je kleren moeten wassen. Misschien nog wel belangrijker, je zit dan zonder liquid. En als jij van plan was een liter mee te nemen dan rook je vrij veel en is dit dus waarschijnlijk een kleine ramp. Ik neem altijd enkel plastic flesjes mee, netjes in een diepvrieszak zodat als er een knapt niet alles onder zit.

Tips voor het meenemen van een vape

Houd je vape altijd rechtop in je handbagage en laat alle liquid er uit lopen voor je in het vliegtuig stapt. Door de druk die de cabine van het vliegtuig opbouwt zal je vape gaan lekken. Als er niets in je vape zit om er uit te lekken heb je hier dus geen problemen mee. Ik doe altijd voor de zekerheid mijn tankje, ookal is deze leeg, nog even in een diepvries zakje zodat ik zeker weet dat ik niet met een lekkende tank rond wandel.

Neem voldoende liquid mee op vakantie

Misschien een no brainer maar het is verstandig om meer liquid mee te nemen dan normaal. Zit je de hele dag lekker in de zon op het strand dan vape je waarschijnlijk meer dan je normaliter zou doen. Ik neem altijd ongeveer anderhalf keer zo veel liquid mee als ik nodig zou hebben wanneer ik gewoon thuis zou zijn. Ik probeer altijd te vermijden dat ik in een land waar ik geen vape stores ken op zoek moet gaan naar mijn favoriete liquid.

Neem extra coils mee

Verschillende temperaturen, cabinedruk in het vliegtuig en het feit dat je op vakantie waarschijnlijk meer zal vapen zorgt er voor dat je coils ook harder gaan. Neem voldoende coils mee zodat je op vakantie niet zonder komt te zitten. Veel fabrikanten leveren niet in alle landen hun spullen. Het zou vervelend zijn als jij voor je opscure tankje nou net geen coil kan vinden.

Niet in alle landen is vapen uberhoupt toegestaan

Veel landen verkopen geen liquid met nicotine, dit is voor de meeste vapers nog wel een weekje uit te houden (behalve misschien als je net gestopt bent maar nicotinepleisters zijn dan ook altijd nog een optie). Vervelender wordt het als je vape helemaal niet toegestaan is. in de volgende landen is vapen verboden:
– ArgentiniĆ«
– BraziliĆ«
– Brunei
– cambodia
– Colombia
– Egypte
– IndonesiĆ«
– Jordanie
– Libanon
– Malaysia
– Mexico
– Panama
– Fillipijnen
– Quatar
– Signapore
– Taiwan
– Thailand
– Uruguay
– Venezuela
– Vietnam
Ook zijn er enkele landen waar strengere regels gelden. Dit is het geval in Australie, Canada, Hong Kong, India, Noorwegen en Japan. Ga je naar een van deze landen? Let dan op dat je voor je vrolijk vapend in het vliegtuig springt even de regels hebt gelezen. Een uitgebreidere lijst van landen en regels rondom vapen is te vinden op onze pagina in welke landen is vapen illegaal.

Coils en liquid in het buitenland

Naast de landen waar vapen verboden is zijn er ook een hoop landen waar een hoop regelgeving ontstaan is rondom de verkoop van coils en liquid. Veel landen verkopen geen liquid met nicotine, wederom ben je van harte welkom om te kijken in het overzicht van landen.

Je vape opladen in het buitenland

Let er op dat je vape niet in alle landen in het stopcontact kan. Verschillende landen hebben verschillende stopcontacten maar ook verschillende stroomsterktes. De meeste apparaten vangen de verschillen in spanning netjes op maar zullen alleen wat langzamer laden. Wil jij zeker van je zaak zijn? Check dan de handleiding van je apparaat.

Je vape in het buitenland

Kijk altijd voor je op reis gaat naar wat andere mensen te melden hebben over het specifieke land in combinatie met vapen. In de meeste gevallen gaat alles gewoon goed maar het is altijd beter om goed voorbereid op pad te gaan.