longklachten door e-sigaret

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In het nieuws zijn de afgelopen weken enkele schrikbarende artikelen verschenen. In de verenigde staten zouden enkele doden zijn gevallen door het gebruik van elektrische sigaretten. Naar aanleiding hier van is onderzoek geweest onder 1000 Nederlandse vapers. De uitkomst van dit onderzoek waren drie meldingen van longklachten. Het onderzoek werdt uitgezet door de vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose (NVALT). De resultaten zijn met nieuwsuur gedeeld.

De resultaten van het onderzoek

Bij een van de drie meldingen werd aangegeven dat de patient een esigaret van zijn dochter gebruikt had waarna hij bloed is gaan ophoesten. Van de twee andere meldingen wordt gezegd dat “de waarschijnlijkheid heel groot is dat de e-sigaret ermee te maken had”. Hoewel veel nieuwssites het bericht als feit presenteren liggen de feiten in werkelijkheid iets anders. De bron geeft aan dat het om een vermoeden gaat, niet om een feit.

Wat is de mogelijke oorzaak van longklachten

Hoewel het heel vervelend is dat de beste man een onprettige vape ervaring heeft gehad is het belangrijk om stil te staan bij de mogelijke oorzaken. Dergelijke problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een belangrijk probleem bij vapen is het onjuist gebruiken van THC-olie (eigenlijk cbd olie, thc olie is een verkeerde term maar wordt overal genoemd). THC is de werkzame stof van cannabis. Deze stof kan in een vape pen gerookt worden. Op de zwarte markt is echter thc olie te verkrijgen die schadelijke stoffen bevat. Er is verder onderzoek nodig om de precieze werking van deze stof vast te stellen maar het lijkt verstandig om de stof E-acetaat waarmee thc olie verdikt wordt te mijden.

Betekenen deze uitkomsten dat je moet stoppen met elektrisch roken?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Ben je van plan om te stoppen met vapen dan is dat geweldig en kunnen wij dit alleen maar aanmoedigen. Komt er echter een normale sigaret voor in de plaats dan zouden we je van harte willen afraden om te stoppen. Na veel brits onderzoek zijn engelse ziekenhuizen tot de conclusie gekomen dat elektrisch roken 95% minder slecht is dan gewoon roken. Dit betekend dus dat elektrisch roken ook ongezond is, alleen een factor 20 minder. Waar je voorheen dus een pakje sigaretten per dag rookte krijg je met een elektrische sigaret ongeveer evenveel schadelijke stoffen binnen als van 1 sigaret. Roken is in iedere vorm schadelijk maar vapen kan een goed alternatief zijn voor sigaretten, het is dus op dit moment niet raadzaam om de elektrische sigaret weer in te ruilen voor de traditionele sigaret.

Waar komt alle negatieve berichtgeving vandaan?

Als vaper zul je waarschijnlijk merken dat de negatieve aspecten van vapen flink opgeblazen worden. Een enkele batterij ontploft, er zijn personen gesignaleerd met vage klachten, vaak wordt direct gemeld dat vapen mogelijk slechter is, ongezond is of zelfs dodelijk kan zijn. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit is, onderzoek toont aan dat vapen een stuk minder ongezond is dan roken en bij veel mensen een goed alternatief is. Ter illustratie, in nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van sigaretten. Tot op heden zijn er nog geen sterfgevallen bekend die aan vapen gelinkt kunnen worden.

Toch horen we nooit positieve berichten over vapen en dat heeft een aantal redenen.

  1. Positief nieuws verkoopt niet. Hoewel het leuk is om iets positiefs over vapen te horen is het voor een nieuwssite lastig de bezoekersaantallen naar de pagina’s te krijgen die nodig zijn om het artikel de moeite van het schrijven waard te maken. Negatief nieuws wordt veel makkelijker gedeeld en verspreid omdat mensen daar simpelweg heftiger op reageren
  2. Hoewel veel vapers denken dat de tabaksindustrie een stokje wil steken voor de groeiende vape markt lijkt dit niet het geval. Veel tabaksleveranciers zijn zelfs gematigd positief over de ontwikkelingen, dit komt voor een deel door de aziatische markt die door sigaretten fabrikanten flink geƫxploreerd wordt.
  3. De zorgindustrie is niet blij met de veranderingen. Een rokende patient levert over het algemeen flink meer geld op. Er zijn berichten dat de zorgindustrie in de verenigde staten achter een hoop negatieve berichtgeving zit in de hoop mensen aan het roken te houden.