Is een e sigaret schadelijk

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Er zijn veel wisselende berichten over de schadelijkheid van e-sigaretten. De een zegt dat de e-sigaret onwijs gevaarlijk is, de ander zegt dat het heel gezond is. De waarheid ligt zoals zo vaak ergens in het midden.

Een E-sigaret of vape is een goede vervanging voor een gewone sigaret omdat deze 95% minder schadelijk is. Dit betekend dat de e sigaret dus nogsteeds schadelijk is. Het is niet gezond om een E-sigaret te roken en helemaal stoppen is dus altijd beter voor de gezondheid. In een e-sigaret zitten minder schadelijke stoffen en de temperatuur ligt veel lager. Hierdoor vind er geen verbranding maar verdamping plaats. Deze verdamping is minder schadelijk dan de verbranding van tabaksrook.

Gevaren van e-sigaretten

Er zijn verschillende gevaren waar je waarschijnlijk als vaper wel eens van gehoord hebt. Elektrische sigaretten zouden onveilig zijn omdat de batterijen niet goed zijn, je zou popcorn longen kunnen krijgen en de vloeistof zou ophopen in je longen.

popcorn longen

Popcorn lung (bronchiolitis obliterans) is een long aandoening. Popcorn long is zeldzaam en zou door vapen veroorzaakt kunnen worden. Dit kwam door verschillende ingredienten die in goedkopere e-liquids te vinden waren. Bij popcorn long neemt de capaciteit en effectiviteit van de longblaasjes af omdat er littekens op de blaasjes komen. De ziekte is lastig te verhelpen omdat patienten vaak bij een longtransplantatie de nieuwe long afstoten.

Hoewel in sommige e-liquids stoffen zitten die in verband staan met popcorn long is inmiddels bewezen dat je de ziekte niet van vapen kunt krijgen. Mocht je toch bang zijn om overbodig risico te lopen dan kun je kijken of er diacetyl in je liquid zit. Dit is namelijk de stof die er voor zou zorgen dat jij deze vorm van bronchites krijgt. De kans dat deze stof in je liquid zit is niet erg groot omdat in de EU deze stof verboden is onder de nieuwe tabakswet (TPD).

ontploffingsgevaar

Ontploffen van vape apparaten (mods) is een tweede zorg die vaak voor komt. Het is waar dat er vapes ontploft zijn. Dit komt meestal door gebruikers die niet weten waar zij mee bezig zijn. Er zijn verschillende apparaten beschikbaar en de meeste daarvan zijn regulated. Dit betekend dat er een chip in het apparaat zit die de stroomsterkte regelt. Er zijn ook unregulated apparaten beschikbaar. Bij deze apparaten is de stroomsterkte afhankelijk van de “build” die in het apparaat zit. Met de Build wordt de coil die voor de verdamping zorgt bedoeld. Wanneer dit echter niet goed gedaan wordt kan het apparaat kortsluiting krijgen en kan de batterij oververhit raken. Wanneer de kortsluiting blijft bestaan kan de batterij ontploffen en dat zou je zomaar eens een aantal vingers kunnen kosten.

Het is dus waar dat Vape’s ontploffen. Er is zelfs in Amerika al iemand overleden. Echter kunnen vrijwel alle elektrische apparaten ontploffen, van samsung telefoons tot een tesla, alles waar een batterij in zit kan kortsluiting krijgen.

Mond en keel kanker

Als vaper heb je een verhoogde kans op keel en mond kanker. Dit komt omdat hete vloeistof maar ook hete damp of rook kankerverwekkend is. Door de wereldgezondheidsorganisatie is het drinken van hete dranken dan ook bestempeld als “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Dit zou dus ook voor vapen gelden. Het bewijs is minder sterk dan voor roken, asbest en alcohol. Voor die risicofactoren is veel bewijs dat deze kankerverwekkend zijn. Hete vloeistof of dampen vallen niet in deze categorie.

Verslaving

Vapen is verslavend. De verslaving komt voor een deel door de nicotine die vaak in e-liquids zit maar ook de handeling is verslavend. Omdat er in vapen minder verslavende stoffen zitten dan in sigaretten is het wel makkelijker om te stoppen met vapen dan met roken. Daarom wordt vapen ook vaak als tussenstap gezien.

Vapen zorgt er voor dat roken toegankelijker wordt voor kinderen

Er is geen bewijs dat e-sigaretten een opstapje zijn voor kinderen of niet rokers om uiteindelijk te gaan roken. Het is natuurlijk wel goed voor te stellen dat vapen aantrekkelijker is voor jongeren dan roken omdat de smaak vele malen beter is. Ook kunnen vapers hun favoriete smaak roken. Iets wat bij elektrische sigaretten niet mogelijk is. Vapen maakt roken echter niet toegankelijker voor kinderen. De leeftijdsgrens voor roken en vapen is gelijk en onderzoek laat zien dat er niet meer kinderen gaan vapen of roken dan er vroeger zouden beginnen met roken.

Onderzoeken naar gevaar van e-sigaretten

Zowel naar liquids alswel naar vapen en verschillende apparaten is uitgebreid onderzoek gedaan. De overheid van de UK heeft het meest uitgebreide onderzoek gedaan waaruit bleek dat de e-sigaret ongeveer 95% minder schadelijk is dan een normale sigaret. Het complete onderzoek is hier te lezen: https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update

Gebruikerservaringen

Ook gebruikerservaringen spelen natuurlijk een grote rol. Wij hebben enkele vape winkels gesproken en hoorden meerdere malen terug dat veel klanten die stoppen met roken en beginnen met vapen een flinke hoeveelheid gezondheidsvoordelen ervaren. We hebben deze veel gehoorde voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Betere conditie: Veel nieuwe vapers geven aan een flinke verbetering in hun conditie te zien. Trappen worden korter en een sprintje naar de bus is ineens een minder groot probleem. Ook kortademigheid werd als thema aangehaald waar veel verbetering in te zien was.
  • Verbeterde reuk: Vapers ruiken beter dan rokers. Een boswandeling of frisse regenbui laten ex rokers ineens allerlei nieuwe geuren ontdekken
  • Verbeterde smaak: Een verbeterde smaak gaat uiteraard samen met een verbeterde reuk maar wanneer rokers vapers worden smaakt het eten vaak beter.
  • Fitter: Minder vermoeid of meer energie, net hoe je het wil noemen. Vapers geven aan dat zij vaak lusteloos waren toen zij nog rookten, iets wat vaak voorbij gaat wanneer een roker over gaat op vapen.
  • Minder hoesten/kuchen: De eerste weken ben je naast een vaper iemand die stopt met roken, je longen houden dan een grote schoonmaak dus hoesten en kuchen zal de eerste weken erger worden. Daarna zullen deze problemen verdwijnen. Ex rokers geven aan dat zij minder last hebben van een “rokershoestje”

Waarom hoor je zoveel negatieve dingen over vapen?

Vapen is veel beter voor de gezondheid. Het probleem daarvan is dat veel farmacuitische bedrijven eigenlijk helemaal niet willen dat wij gaan stoppen met roken. Hierdoor ontstaat verwarring in de berichtgeving. Veel onderzoeken worden gesubsidieerd, waar dat geld uiteindelijk precies vandaan komt is onduidelijk. Dit zorgt er voor dat de berichtgeving vaak met een korrel zout genomen moet worden. Ook speelt de media in op problemen met vapen maar wordt het nut van vapen nauwelijks belicht. Wanneer is de laatste keer dat jij een positief bericht over vapen gelezen hebt? Iemand die er echt door geholpen is? Waarschijnlijk nog nooit, tenzij je er echt naar op zoek bent. Dit alles zorgt er voor dat mensen vaak niet goed weten wat ze van vapen moeten vinden en het dus maar laten gaan. Zonde, want vapen heeft veel te bieden en kan voor veel rokers een uitweg zijn.